• recyling fair trade products superwaste

EERLIJKE HANDEL VOOR EEN BETERE WERELD

In 1999 zijn we met deze missie begonnen. Toen zagen we al dat Onderwijs en Ondernemen de beste manier van ontwikkelingshulp is. Nu 20 jaar later kijken we terug op meerdere succesvolle projecten en hebben we inmiddels duizenden mensen uit de armste regio’s van de wereld kunnen helpen. Hoe? Door samen producten te ontwikkelen en die te verkopen. Zo helpen we de lokale ondernemers, want wij geloven dat eerlijke handel de aanjager is voor duurzame economische ontwikkeling. We werken vooral met vrouwen en helpen hen zo een beter leven voor zichzelf en voor hun familie op te kunnen bouwen.

SUPERWASTE, EEN DUURZAAM DESIGN LABEL

Ons Design team ontwikkelt samen met onze vakmensen in India de Superwaste Collectie. Techniek en waste material uit India en kennis, vorm en kleur van onze designers hier in Nederland. Zo komen twee werelden samen in unieke duurzame producten. Handgemaakte Design producten met een verhaal.

1,2 MILJARD TON AFVAL PER JAAR WERELDWIJD…

Afval is grondstof. Is het eigenlijk niet heel logisch om daar gebruik van te maken? SuperWaste laat met haar collectie Superproducten zien dat er een duurzame en waardevolle oplossing bestaat voor afval, zoals plastic, textiel en teabags. Onze gerecycled vilt, katoen en PET producten zijn bovendien circulair en dus keer op keer recyclebaar na gebruik.

  • teabag-superwaste

RECYCLED TEABAGS

Stoer, sterk en authentiek; dit unieke materiaal kom je niet vaak tegen. Tea sacks worden in India als verpakkingsmateriaal gebruikt voor het transport van thee van de theeplantages naar klanten. Deze grote zakken van het sterke en waterbestendige Non Woven Polypropyleen worden gewoonlijk gezien als afval en na gebruik daarom weggegooid. SuperWaste geeft het materiaal een tweede leven. De Tea sacks worden verzameld, gewassen, uitgesneden en vervolgens genaaid tot nieuwe producten. Elk product heeft een unieke print, afhankelijk van de theeplantage waar de theezakken vandaan komen.

RECYCLED PET

Het is bijna niet meer te herkennen, maar deze stof is echt gemaakt van gerecycled plastic. Met name PET-flessen zijn uitermate geschikt voor hergebruik. Nadat de flessen op kleur geselecteerd en gereinigd zijn, worden ze vermalen tot korrels. Door de korrels te smelten kunnen er nieuwe draden worden gemaakt, die vervolgens uit elkaar worden geplozen tot gekaarde vezels en uiteindelijk samengeperst tot vilt. De mensheid produceerde tot nu toe in totaal zo’n 8,3 miljard ton plastic. Laten we zo min mogelijk nieuw plastic produceren en zoveel mogelijk recyclen.

  • rpet-superwaste
  • recycled felt superwaste

RECYCLED VILT

Stof met karakter, gerecycled vilt van afgedankt textiel! Versleten kleding, maar ook oude poetsdoeken en beddengoed zijn zeer geschikt voor recycling. Gedeponeerd textiel in textielbakken wordt verzameld en vermalen tot vezels. Deze vezels worden samengeperst tot vilt voor onder andere de collectie Recycled Vilt van SuperWaste. Mocht het product zijn beste tijd hebben gehad, dan kun je het weer naar de textielbak brengen. Het recyclingstraject kan opnieuw beginnen, zo houden we de cirkel rond.

RECYCLED KATOEN

Onze katoenen producten hebben al heel wat meegemaakt. Na een ronde te zijn gedragen of gebruikt, wordt versleten kleding en ander afgedankt katoen vervezeld en vervolgens weer tot garen gesponnen. Van dit garen kunnen opnieuw katoenen stoffen worden gemaakt. Het proces van gerecycled katoen in een notendop! Alleen al in Nederland wordt er jaarlijks 235 miljoen kilo kleding weggedaan, 95% daarvan kan worden hergebruikt of gerecycled. Weggooien en verbranden is een enorme verspilling van kostbare energie en grondstoffen en dus gewoon zonde. Dankzij onze gerecyclede katoenen productlijn houden we textiel in de roulatie.

  • superwaste-recycled-cotton